De Wifi-generatie

Tijdens de ouderavonden die ik geef, spreek ik vaak over de ‘Wifi-generatie’. Daarmee bedoel ik dan de jongeren van nu. De term Wifi-generatie komt van Liesbeth Hop en Bamber Delver. Beiden specialist op het gebied van mediawijsheid. Het boek over de Wifi-generatie is voor ouders en opvoeders een aanrader.

Met de Wifi-generatie wordt ruim genomen de groep bedoeld die geboren is vanaf 1980. Zij laat zich door een aantal dingen kenmerken. Zoals dat ze altijd online is, weinig tijd voor reflectie kent en alles wil delen en vastleggen. Het is de generatie die eerst vraagt naar het wachtwoord van de Wifi en je vervolgens pas feliciteert op je verjaardag.

Mijn nichtje, geboren in 2004, is automatisch ook lid van de Wifi-generatie en kent uiteraard als geen ander het belang van verbonden moeten zijn. Op haar feestje gisteren hoefde ik dan ook niet lang op zoek naar het wachtwoord voor de Wifi:

Wil je WiFi

Dit briefje op de huiskamerdeur (op heuphoogte!) zorgde ervoor dat ik me snel kon verbinden. Het vastleggen en delen van de feestvreugde kon beginnen. Een mooi en authentiek bewijs van de Wifi-generatie dat ze echt niet meer zonder kan. Wifi is geworden als zuurstof; is het er niet, dan ga je toch een klein beetje dood.